marta usurelu

Nu suntem pregatiti sa ne conduca o femeie!

DSC_6791

Mi-am castigat dreptul sa fiu tratata de la egal la egal, muncind, de multe ori, mai mult decat barbatii. Am invatat jocul acesta cu dus si intors, cu bune si cu rele. Stiu insa ca, in marile companii, la intalnirile cu actionarii, in continuare numarul femeilor prezente este mai mic decat al degetelor de la o mana. Si ca putini barbati din categoria 50 plus tin cont de parerea femeilor. Am constatat insa, cu surprindere, ca acelasi lucru il fac si cei din generatia 40 plus.

Nu m-am gandit si n-am privit niciodata ca pe o problema faptul ca sunt femeie in afaceri. Am vazut insa cum se vorbeste la masa – peste femei. Cum se intinde mana si se saluta ca si cum n-ai fi prezenta. Si cum intotdeauna vocii masculine i se acorda o greutate mai mare, atat din partea barbatilor, cat si a femeilor.

Aceasta este mentalitatea in care traim. Si, pot sa spun clar si raspicat, indiferent cat de greu este sa primiti aceasta parere, ca suntem un popor in care barbatii sunt in continuare vazuti mai bine si acceptati mai usor. Atat la succes, cat si la esec.

Este real. Este simplu. Este Romania. Desi suntem egali si vrem sa fim echidistanti cand apreciem valorile, traim inca intr-o tara in care, daca vrei sa fii lider, trebuie sa te fi nascut barbat.

Stiu ca multi vor gandi ca este o frustrare. Imi asum acest risc. Stiu cine sunt si ce pot sa fac si ca o parere sau impresie a cuiva nu va schimba acest lucru. Mai stiu insa, cu tristete, asa cum scriu acum, la ceas de seara, ca nu suntem pregatiti sa ne conduca o femeie.

Inainte sa arate cat stie, ce poate, inainte sa ne gandim daca acea femeie este capabila, demontam orice posibilitate si sansa ca ar fi potrivita. Ca merita sau ca poate.

Nu suntem pregatiti sa ne conduca o femeie, desi poate ar trebui. Pentru ca, in jurul nostru, vedem ca femeile stiu si accepta sa se sacrifice pentru binele celor dragi. Pentru un viitor mai bun. Ca femeile actioneaza cand barbatii inca se gandesc!

Nu cred ca exista o competitie intre barbati si femei. Nici ca unii sunt mai buni sau mai rai. Stiu insa clar, din experienta, ca mai avem nevoie de multi ani si de multa educatie ca sa apreciem valoarea. Indiferent de unde vine ea. Si ca acest popor nu este pregatit sa fie condus de o femeie. Desi un astfel de lider este poate unica sa sansa.

Foto @ Vali Mirea

Comentează

Share article:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email