marta usurelu

Increderea se invata

Marta

Mi se parea mereu, cand ma vedeam in fotografii, ca nu arat bine. Ceva nu era cum trebuia! Consideram ca in realitate arat altfel si eram nemultumita. Acum, dupa cativa ani, reprivind aceleasi poze, ma vad cu alti ochi. Observ atitudinea, prospetimea privirii sau copilaria care-mi lucea pe fata si, cu toate acestea, inca exclam: “Ce slaba eram!”. Desi nu eram de aceeasi parere la momentul fotografiei. Si aveam multe alte atuuri. Desi stiu acum ca altceva conteaza!

Suntem exigenti, mai ales cu noi insine si exageram in a ne vedea defectele sau ceea ce consideram ca nu este in “normele” zilei. In oglinda sau in imagini uitam sa ne vedem si calitatile. Ne cramponam de anumite idei si mergem cu ele in minte, ani de zile, fara sa ne bucuram de prezent si sa evidentiem cine suntem. Prea tarziu intelegem ca nimeni nu este perfect.

Aceasta realitate este evidentiata si de cel mai recent studiu Dove. Doar 3% dintre romance au incredere in ele si frumusetea lor. Mi s-a parut uimitor. Primul gand a fost ca nu poate fi asa. Romancele sunt printre cele mai frumoase femei din lume! Si, cu toate acestea, daca stai si te gandesti, daca te uiti in jur si la propria experienta, iti dai seama cat de greu ajungi sa ai incredere in tine.

Frumusetea este despre incredere. Despre puterea de a fi convins de valoarea ta, indiferent cu cine esti comparat. Si, desi pare ceva simplu, in special pentru fetele care ni se par perfecte, nici ele nu au incredere pana nu-si dau seama de atuurile si calitatile care le diferentiaza.

Motivul? Nu suntem obisnuiti sau invatati sa avem incredere in noi. Sa descoperim cine suntem si ce putem face. Si, desi constientizam ca de noi depinde sa avem incredere, prea putini reusesc s-o faca. De vina este mentalitatea in care am crescut si continua sa fie prezenta in jur. Criticam si suntem constant criticati. Rar, foarte rar primim un compliment sau suntem incurajati de cei apropiati.

Nu este un mediu normal. Avem nevoie de sprijin! De un cuvant sau un gest de incurajare, in special in momentele in care ni se pare ca nu suntem suficient de buni. De aceea iubim atitudinea celor de peste hotare sau, cel mai des, de peste Atlantic. Pentru ca s-au obisnuit sa spuna cuvinte frumoase, chiar daca le spun de multe ori ca pe o poezie. Pentru ca invata de mici sa aiba incredere si ca de ei, de fiecare in parte, depinde cum se dezvolta si ce pot imbunatati.

Nu este usor, asadar, sa ai incredere in tine, dar se invata. Daca esti tenace, arati celor din jur ca esti mai mult decat o imagine. Arati adevarata ta frumusete si valoare.

Foto @ Dragos Asaftei

Comentează

Share article:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email