marta usurelu

Premiera Usturoi, la Bucuresti

deschidereusturoi

Ce este Usturoi? Pentru cine nu stie, un film romanesc independent. Un film despre care am auzit povesti inainte sa fie facut si pe care l-am vazut crescand si ajungand acum in frumosul moment de lansare internationala.

Sunt convinsa ca va lua multe premii pentru ca Radu Bazavan, nu mai putin celebrul Groparu din online-ul romanesc, este nu doar unul dintre cei mai talentati bloggeri si scenaristi pe care-i stiu, ci si un om care merita sa se bucure de tot succesul din lume.

Nu se putea sa nu vedem si noi acest film si m-am bucurat ca Radu a acceptat cu mare drag invitatia echipei de la Biz de a-l prezenta in premiera la Bucuresti. Am organizat aceasta premiera in cateva zile, intre concediul lui Radu si tabara de la Paraul Rece si cu sprijinul esential al echipei de la Cinema City. Efortul nostru a fost incununat cu o mare satisfactie: toate biletele au fost epuizate in mai putin de 12 ore. De ieri dimineata deja, lista de solicitari ale celor care n-au prins bilet este din ce in ce mai lunga.

Pana joi, ziua marii premiere, cand ne vom putea bucura de acest film, va las cu cateva ganduri ale lui Radu, scenaristul si producatorul filmului, despre Usturoi!

De ce numele Usturoi?
O sa radeti, dar ideea mi-a venit in timp ce… curatam usturoi pentru o reteta. M-am indragostit de nume imediat si am inceput sa brodez povestea in jurul a tot ce implica aceasta leguma: un clan pe nume Usturoi, un alt clan rival numit Ceapa, o afacere infloritoare cu usturoi vandut americanilor care se tem de vampiri… restul va las sa descoperiti singuri. Pentru ca, fiind un film despre prietenie inter-etnica, atingem si subiecte insuficient acoperite de media – cum ar fi relatiile bune dintre romani si romi, si aducem la lumina inclusiv teme aproape necunoscute, cum ar fi holocaustul romilor (porajmos) legat, printr-un artificiu de scenariu, chiar de… usturoi.

Cat e de greu sa faci un film independent?
Citeam undeva ca la Hollywood exista trei reguli de aur: no children, no animals, no comedies (comediile, zice-se, sunt cel mai greu de produs). Noroc ca am citit despre asta abia dupa ce am terminat cu filmarile! Este extrem, extrem de greu sa faci un film cu buget mare. Trebuie sa administrezi o sumedenie de lucruri neprevazute; practic, fiecare moment iti poate da peste cap tot programul, indiferent de cat de bine l-ai gandit inainte. Cu buget zero, cum am avut noi, este sinonim cu imposibilul. Fara sa ma plang, nu cunosc ceva mai greu decat sa duci la bun sfarsit o productie cinematografica in conditile in care am dus-o noi. Dar cand vezi o sala intreaga cum aproape ca nu respira, cu ochii lipiti de panza ecranului, sau cum rade in hohote, simti ca te poti apuca de urmatorul film in urmatoarele 5 minute!

In ce fel e diferit de celelalte filme romanesti?
“Usturoi” aduce o culoare si un parfum care nu se regaseste in alte productii romanesti. Am cautat sa reprezentam universul rural ardelenesc original si sa incropim o poveste cat mai pitoreasca, HuckFinn-iana. Am incercat sa tinem productia cat mai aproape de ceea ce isi doreste publicul pe care-l tintim – cu glume de calitate, umor frumos, poante naturale, personaje cat mai individualizate, mai colorate si mai convingatoare, care nu pica in grobian, in artificial. Am colaborat indeaproape cu Lucian Alexandrescu, regizorul filmului, la fiecare etapa a scenariului, a productiei, a montajului. In multe aspecte, Lucian a fost necrutator: a taiat fara mila scenele lungi care nu spuneau nimic, a eliminat balastul, plus ca am cazut de acord ca fiecare replica trebuie sa spuna o poveste frumoasa, un calambur, un joc de cuvinte, trebuie sa puna spectatorul pe ganduri. Pentru un scenarist? Un cosmar frumos. Rezultatul? Un film gandit pentru generatia care navigheaza pe Internet pe 20 de site-uri concomitent, dar un film care place deopotriva spectatorilor de la 7 la 70 de ani. Cand ati vazut un film romanesc, produs in ultimii 20 de ani, la care sa poti merge cu copiii? Sau cu parintii? Sau un film la care bunicii sa-si duca nepotii?

Cat a costat acest film? O estimare asa, cum stii tu sa faci, in timp, zile, momente pierdute, chin, bani, etc.
Inca ne este teama sa facem un calcul cu cat de mult am cheltuit din banii nostri (nu de alta, dar poate citeste si sotia mea interviul!), dar cred ca la momentul incheierii filmarilor depasisem destul de mult 50.000 de euro. Din banii nostri. Ulterior, asa cum aveam sa aflu de la Lucian, post-productia avea sa inghita si ea, ca o fiara nesatula, bani aproape lunar. Si acum, cand avem produsul final, tot mai cheltuim bani pe inscrierea la festivaluri. Noroc cu prietenii nostri de la TNT Express care ni-l livreaza. Sa mai calculez noptile noastre? Lucian lucreaza zi lumina pentru clienti. Noptile face montaj la filme cu nume de legume. Eu am familie, am un job deloc usor la o companie de IT si scriu zilnic pe blog. Noptile mele le dedic, si eu, promovarii filmelor cu nume de legume. Chiar, oare cat costa 30 de luni muncite preponderent noaptea, pana la ore ambitioase?

Ce-ti doresti acum ca filmul e gata? Care e cea mai mare satisfactie?
Cred ca cel mai mult mi-as dori ca oamenii care ne-au ajutat sa fie recompensati. S-au lipit de noi numai nebuni frumosi care au adus valoare proiectului: cei doi copii frumosi ai nostri, Sebastian Topan (intrat al doilea la sectia de Arta Dramatica a Liceului de Coregrafie din Cluj acum 6 zile) si Darius Stoica (un viitor Paganini roman – si asta o spun fara sa exagerez deloc!), Elena Ivanca, doamna noastra scumpa, Ileana Negru, care joaca rolul vrajitoarei (ambele actrite la Teatrul National Cluj-Napoca), Ionut Turda, un tanar genial, proprietarul ITMediaFilms, Mircea Groza, fixerul nostru care a adus filmul in Zalau, Chris Nemes, un alt tanar fenomenal si expert fotograf, Nicu Varga, un om extrem de sufletist, Jon Selesi, care prin talentul sau confera un farmec inconfundabil filmului, Tibi Covaci, un adevarat lord, Mihai Pripon, care a dat ce a avut el mai bun in film, Istvan Kalanas (nu puteam gasi un “baiat rau” mai convingator nici pe 7 continente!), o sumedenie de muzicieni (suntem cel mai muzical film romanesc din ultimii 20 de ani, avem inclusiv Gypsy Rap, in premiera mondiala! De la Villy) – si lista continua pe inca 9 pagini. Le-am promis si eu, si Lucian Alexandrescu, experiente memorabile. Si tare mult mi-as dori sa ii putem rasplati si financiar pentru cata valoare au adus proiectului.

Cand ti-a venit ideea filmului?
Prin 2007, eram la o bere cu prietenul meu din copilarie, Lucian Alexandrescu, un self-made-man care a prins visul american de un picior si care lucreaza in Miami in domeniul productiei video pentru nume sonore din showbiz (DJ Tiesto, Puff Diddy, Paul Van Dyk, David Guetta, Armand Van Buuren etc.). La o bere – ne vedeam cam o data la 2 ani, si atunci eram nedespartiti – mi-a spus odata: “Cu tehnologia de astazi, poti turna un film cu o echipa extrem de redusa. Da-mi o idee buna si putem face si noi unul!” Avind blog de ceva ani, pot spune ca deja exersam in domeniul story-telling-ului; si tin minte ca multa vreme am vanat un subiect care sa-mi placa, sa fie pe gustul meu, sa fie “cinematografiabil”. In final, am reusit sa gasesc cea mai buna poveste acolo unde ar fi trebuit sa o caut de la bun inceput: in imaginatia mea. Am respectat cateva coordonate trasate de Lucian: sa fie in Transilvania noastra frumoasa, in zonele cele mai autentice, si sa fie cu copii: copiii plac oricui, greu dai gres cu ei. Si noi am avut doi prunci absolut geniali! Sebastian Topan, un actor desavarsit venit la noi cu cele mai bune recomandari, si Darius Stoica, pe care l-am cautat luni in sir si pe care am avut norocul sa-l gasim la doi pasi de noi: era fix ce ne trebuia noua pentru rol, dezghetat, telegenic, artist.

Mai faci alt film?
Daca m-ai fi intrebat acum 2 ani de zile, imediat dupa terminarea filmarilor, as fi raspuns fara sa ezit: NU. Dupa un minut, te-as fi cautat si as fi insistat sa schimbi raspunsul in DA. Da, ne dorim foarte mult! Deja am lasat la maturat cateva idei geniale de scenariu, si sunt convins ca cel putin cateva vor razbi la suprafata. Ca usturoiul prin brazda!

Radu Bazavan 1

Radu Bazavan

Radu Bazavan este absolvent al Facultatii de Litere al Universitatii “Babes-Bolyai” si apoi a masteratelor de Studii Irlandeze si Interpretariat de Conferinte la aceeasi facultate. Bursier Socrates. A lucrat ca ziarist, freelance copywriter, interpret si traducator de engleza/franceza. Acum este senior technical writer la o firma de soft iar din 2006 este unul dintre cei mai iubiti bloggeri din online-ul romanesc.

7 lucruri despre… Usturoi
Un film despre Transilvania noastra frumoasa!
Un film cu nume de leguma!
Un film cu buget zero.
Un film la care o sala intreaga sta cu ochii lipiti de panza ecranului si rade in hohote!
Un film gandit pentru generatia care navigheaza pe Internet pe 20 de site-uri concomitent!
Un film care place deopotriva spectatorilor de la 7 la 70 de ani!
Cel mai muzical film romanesc din ultimii 20 de ani, dotat in premiera mondiala cu Gypsy Rap

Comentează

Share article:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email