marta usurelu

Puterea de a cere ajutor

dreamstime_s_29869758

E greu sa fii antreprenor. Sa muncesti de dimineata pana seara, iar noaptea sa faci planuri si sa nu-ti pierzi increderea cand te confrunti cu hatisul legislativ si contabil.

Numai cine nu stie din proprie experienta crede ca este usor sa fii propriul tau sef, ca antreprenorul isi face programul cum vrea si ca nu da explicatii nimanui. Fals. Nimic nu cred ca este mai complicat decat viata de intreprinzator. In fiecare minut trebuie sa ai atentia sporita in lucrul cu echipa, cu furnizorii si cu clientii. Sa ai skill-uri financiare si de strategie, sa vezi piata in ansamblu si sa te vizualizezi in contextul ei si al concurentei, dar mai ales sa ai capacitatea de a face un business plan care sa poata fi mereu adaptat la nevoile care apar peste noapte.

Antreprenorul trebuie sa-si constientizeze responsabilitatile, sa inteleaga dimensiunea afacerii si complexitatea rolului sau si, desi toate manualele ne invata sa nu mai fim centrul afacerii si sa delegam, antreprenorul trebuie sa vegheze si sa verifice non-stop activitatea afacerii si echipei sale.

Intotdeauna e ceva de imbunatatit si, din pacate, apar mereu situatii de criza si nereguli care trebuie rezolvate, oameni in echipa care considera ca stiu ce fac si uneori fac mai mult rau decat bine.

Cand incepi sa intelegi care sunt riscurile si ca tu, doar tu, raspunzi, intelegi ca esti dirijorul care trebuie sa se asigure ca totul functioneaza armonios si sa aiba mereu o imagine corecta si capacitatea de a vedea in ansamblu situatia companiei.

Pare usor? Nu este. Acesta este motivul pentru care peste 80% dintre companiile antreprenoriale sunt sortite esecului, desi ideile de la baza lor sunt bune. Alte companii reusesc sa faca acelasi proiect fiindca au o echipa de management mult mai pregatita.

Si atunci intelegi ca nimic nu merge de la sine. Si ca tu, tu trebuie sa le faci pe toate. Iar lectia cea mai frumoasa pe care am invatat-o anul acesta este ca salvarea vine cateodata cand ceri ajutor. Ca simplul fapt de a cere ajutor in situatii in care nu te pricepi este salvator.

E greu de crezut, dar sa ceri ajutor nu este o rusine si, culmea, vei si gasi pe cineva care te va ajuta. Poate nu din prima sau nu cine te astepti, dar cineva te va ajuta. Si, daca esti tenace, vei ajunge sa cunosti si partea de strategie si management sau de fiscalitate, asa cum o stii pe cea din domeniul tau de expertiza. Asa vei ajunge in stadiul in care nu vei mai fi doborat de orice pala de vant, ci vei putea face fata cu brio si unui uragan.

Foto © Sebnem Ragiboglu | Dreamstime.com

Comentează

Share article:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email