marta usurelu

Romani care schimba lumea

ZielinskiG_9030

Cand m-am angajat in presa am facut-o din pasiune. Am avut sansa sa intalnesc oameni care au stiut sa ma formeze si sa ma determine sa devin un bun jurnalist. Dupa 17 ani am ramas inca pe baricade. Sunt in continuare unul dintre ziaristii care profeseaza cu aceeasi pasiune, in ciuda trecerii anilor. Am lucrat patru ani in redactie de cotidian si de aproape 14 ani sunt la Biz. N-am fost niciodata speriata ca nu gasesc subiecte, pentru ca am invatat sa caut in jur, sa descopar oameni care vor sa faca ceva. Idei care conteaza. Povesti care merita spuse.

Desi unii oameni sunt simple vapai, care se sting intr-un an sau doi, altii reusesc sa se contureze si aduca valoare in timp. Multi dintre cei pe care i-am intalnit si despre care am scris au ajuns sa se bucure de recunoasterea internationala.

Fratii Maximilian si Daniel Zielinski sunt un exemplu de romani celebri care schimba lumea.

Sunt gemeni, nascuti si crescuti aici. Pasiunea pentru arhitectura le-a fost insuflata de parintii lor, tot arhitecti. De cinci ani sunt parteneri asociati in biroul de arhitectura Foster+Partners din Londra si de peste trei ani fac parte din echipa de arhitecti care deseneaza Apple Campus 2, noul campus al companiei fondate de Steve Jobs.

applehq

“Este o sansa unica sa participi la un proiect fara limite cum este campusul Apple, in care este apreciata doar calitatea si unde clientul nu accepta decat perfectiunea”, spune Maximilian mentionand ca nici un detaliu nu este neglijat si ca totul este gandit de la inceput cand vine vorba de Apple.

Campusul se doreste a fi un loc fantastic in care sa se modeleze tehnlogia viitorului, fiind in acelasi timp o cladire cu un impact minim asupra mediului. Sursele de energie sunt 100% regenerabile şi provin de la faţa locului. Proiectul introduce peste 100 de hectare de spatiu verde care va include pajişti şi păduri formate din arbori si plante native rezistente la secetă. Constructia se va finaliza in 2016. Are peste 70.000 mp si va gazdui imobile de birouri si facilitati de cercetare in timp ce cladirea principala va gazdui pana la 12.000 de angajati.

“Apple Campus 2 este cu siguranta, in prezent, cel mai mare si prestigios proiect din cadrul biroul nostru si poate chiar cel mai râvnit din lume”, mai spune Maximilian.

Povestea gemenilor este pana la un punct asemanatoare cu a celor care in timpul facultatii au vrut sa faca mai mult. Fratii n-au renuntat insa la visul pe care-l aveau. Dupa primii ani la Facultatea de Arhitectura Ion Mincu au plecat in Germania unde au finalizat studiile. Au lucrat un an in Elvetia si apoi au inceput colaborarea cu compania londoneza Foster+Partners. In doar cativa ani au devenit parteneri asociati si au inceput sa lucreze la principalele proiecte ale firmei pentru care au primit deja numeroase premii.

N-au uitat de unde au plecat si apreciaza in continuare ca scoala de arhitectura din Romania este o platforma buna de invatamant, unde studentii au ca sursa de inspiratie arhitecti foarte talentati si experimentati iar proiectele realizate in cadrul facultatii sunt o baza importanta pentru orice portofoliu si pentru o viitoare cariera intr-un birou important.

Sursa foto 1: Mihai Baloianu, Biz

Sursa foto 2: Cupertino

Comentează

Share article:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email