marta usurelu

Secretul domeniului Manasia

AB0A9306-copy

Am vizitat saptamana trecuta domeniul Manasia si am ramas cu gandul la acel loc plin de istorie, unde am reusit, pret de cateva ore, sa retraiesc farmecul vietii de alta data.

Situat la mai puțin de o oră de București, langa Urziceni, domeniul te uimeste de îndată ce îi treci poarta. In mijlocul unui parc de 2 hectare, unde pauni albi si albastri te insotesc in plimbare, palatul de la Manasia te asteapta sa petreci ore bune in restaurant sau sa organizezi evenimente intr-o atmosfera pe care cu greu o intalnesti in alta parte.

poarta

“Ti s-a intamplat sa vezi un loc si sa-ti ramana sufletul acolo? Sa vrei sa plantezi pomi si sa schimbi de drag soarta acelui loc, pentru ca-ti place?” – asa mi-a raspuns Ariadna Avram, antreprenorul care a renovat domeniul, cand am intrebat-o de ce a ales sa cumpere palatul Manasia.

AB0A9239

Stiu ca exceptand cazurile in care doar interesele conteaza, oamenii fac alegeri pentru ca le simt cu intrega lor fiinta! Asa se fac lucrurile. Asa le fac in special oamenii care prin felul lor de a fi schimba lumea in jurul lor.

Pare simplu, si desi ai senzatia ca totul vine de la sine, mai stiu ca in spatele lucrurilor care se intampla este cineva care are grija sa nu lase nimic la voia intamplarii.

Omul sfinteste locul

FullSizeRender (13)
Mi-a placut domeniul, eleganta cu care este ingrjit parcul, rafinamentul cu care palatul este restaurat si entuziasmul echipei care ne-a intampinat, dar cel mai mult m-a incantat sa aflu povestea oamenilor pe care i-am cunoscut!

Ariadna Avram a cumparat in 2006 de la primaria din Urziceni conacul Manasia, devenit sediu IAS in vremea comunistilor. In cei 5 ani, cat a durat renovarea, Ariadna a schimbat atat istoria domeniului cat si a oamenilor care i-au fost alaturi.

FullSizeRender (12)

Alexandru Iacob este Executive Cheful de la domeniul Manasia. Câștigătorul celui de-al doilea sezon al „Top Chef” , Alex ne-a incantat cu preparatele sale, dar ne-a cucerit in clipa in care ne-a aratat gradina de pe domeniu unde isi cultiva legumele. Cu si mai mare placere am savurat muschiul de vita cu baby dovlecei si cu 3 feluri de morcovi: morcov rotund de paris, morcov violet si morcov portocaliu!

Mihai Patrascu facea parte din echia de chelneri a domeniului, dar pianul din palat i-a schimbat viata. Pasiunea pe care a descoperit-o pentru acest instrument a determinat-o pe Ariadna Avram sa-i ofere posibilitatea sa studieze o data pe saptamana pianul cu o profesoara. In 7 luni Mihai a evoluat extrem de frumos iar acum Mihai este unul dintre muzicienii care te incanta cu recitaluri de pian la palat.

curte

Alexandru Barsanu a cunoscut-o pe Ariadna Avram cand lucra la Basilicum. Era unul dintre acei oameni care te determina sa-i indragesti prin implicare si profesionalism. Ariadna i-a oferit jobul de somelier la Manasia unde cu mare placere l-am cunoscut si am vorbit despre cele mai bune soiuri romanesti din ultimii ani.

Desi am petrecut doar cateva ore la Manasia, am ramas cu gandul acolo. Mi-a placut atmosfera si eleganta domenului, am admirat imaginile uimitoare ale lui Costica Axinte, primul fotograf oficial al Romaniei, care sunt expuse pe peretii domeniului, si da, m-au cucerit oamenii.

jazzslobozia

Cand mergi intr-un loc in care zambesti din momentul in care-i treci pragul si ramai cu aceeasi senzatie si dupa ce-ai plecat, intelegi ca acesta este efectul magic al unui domeniu care reuseste sa pastreaze vie istoria si atmosfera vremurilor de demult.

Comentează

Share article:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email