marta usurelu

Succesul nu are nicio scuza

dreamstime_s_45230702

“Sare mingea la echipa adversa!”, asa se spune in handbal. “A fost omul potrivit la momentul potrivit”, se spune in afaceri. Sau “daca aveam eu norocul lui eram departe” – este fraza cel mai des intalnita cand vorbim despre reusitele celorlalti si insuccesul nostru.

Avem aceasta tendinta sa credem, cand nu ne iese ceva, ca n-am avut noroc. Ca n-am avut sansa celorlalti. Si aruncam vina pe soarta, in loc sa intelegem ca n-am fost suficient de buni sau sa apreciem efortul si capacitatea celorlalti de a reusi unde noi n-am facut-o.

Apoi, la polul total opus, daca cineva reuseste de cateva ori, desi nu aveam initial consideratie fata de acea persona, incepem s-o idealizam. Pai, Jobs, normal ca lui i-a iesit tot de si-a propus. Sau jucatorul X, ori omul de succes Y – la valoarea lui, normal ca totul ii iese bine. Doar e cine e! Este un geniu. Sau, inevitabil, este ruda sau prieten cu Cineva care are multi bani sau, daca vorbim despre sport, are cei mai buni antrenori!

Negam tot ce nu ne convine si ajungem sa nu mai vedem realitatea: norocul ti-l mai si faci cu mana ta. Iar scuzele nu ajuta. Nu fac decat sa te impace cu insuccesul si momentele grele. Scuzele nu te ambitioneaza, din contra, te determina sa te complaci intr-o situtie din care nu vei mai iesi daca nu-ti propui cu incapatanare s-o faci. Daca nu intelegi ca mingea nu sare la echipa adversa! Deloc. Mingea sare asa cum sare, dar echipa adversa este atat de bine pregatita incat jucatoarele stiu s-o prinda. Iar oamenii de succes au muncit atat de mult incat au ajuns sa poata sa-si influenteze soarta si stiu sa fie la locul potrivit si momentul potrivit pentru ca nu ar putea fi nicaieri in alta parte. Aceasta este realitatea.

Foto © Eabffx | Dreamstime.com

Comentează

Share article:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email