marta usurelu

Valorile romanesti in 2016

dreamstime_s_30505918

Sa vorbesti despre valoare in Romania lui 2016 este un subiect neasteptat si incomod, care ridica multe sprancene. “Trebuie sa-ti asumi faptul ca, cel putin in primele 10 minute de conversatie, o sa ai o strangere de inima si un sentiment apasator de frustrare: despre ce vorbim? Valoarea e relativa in Romania”, asa sintetizeaza Adina Vlad, Managing Partner la Unlock Research, reactia oamenilor care au participat la studiul calitativ pe care compania sa l-a realizat despre valorile romanesti.

Stiu cum este. Acelasi gen de reactii le-am primit si eu si colegii mei. Mai mult, unii dintre interlocutori, oameni din pozitii de top management, au apreciat fara echivoc ca nu mai exista valoare in Romania. Ca toti oamenii inteligenti si talentati au plecat peste hotare. Desi este o convingere pentru unii sau doar o rautate pentru altii, ori un mod de a scapa de intrebarea “Ce oameni de valoare puteti recomanda?”, realitatea sociologilor este alta: valoarea unui popor este constanta, indiferent de perioadele prin care trece o natiune. Si, desi este mult mai usor sa vezi valoarea in curtea vecinului, nu inseamna ca ea nu exista. Marea noastra problema, ca popor, este ca nu (mai) suntem obisnuiti s-o recunoastem.

7 valori apreciate de romani in 2016

“Zeci de ani, oamenii cu adevarat valorosi au fost ascunsi, ignorati sau negati. Orice, numai apreciati nu. Pentru ca erau periculosi pentru nonvalori”, asa cum bine explica Adina Vlad. Si in alti prea multi ani peisajul public a fost dominat de personalitati fara substanta. Acestea sunt doar cateva dintre motivele pentru care studiul Biz sI Unlock Research a uimit interlocutorii si a necesitat repetate etape de research, pentru a reusi sa identifice valorile pe care romanii le apreciaza si la care aspira.

Calitatea, Integritatea, Tenacitatea, Intuitia, Impactul social, Responsabilitatea si Excelenta sunt valorile apreciate de romani, asa cum au reiesit din studiu. Cu mare bucurie va invit sa cititi despre aceste valori in urmatoarea editie Biz. O sa va surpinda claritatea criteriilor, dar mai ales consistenta lor.

Editia speciala Biz dedicata valorilor romanesti va fi lansata miercuri, 20 aprilie, la Gala Valori de Romania, unde avem deosebita onoare sa prezentam valorile si sa premiem personalitatile si brandurile romanesti care pun Romania pe harta lumii.

Foto © Ievgenii Tryfonov | Dreamstime.com

Comentează

Share article:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email