marta usurelu

12 lucruri de care ți se face dor la întoarcerea din Japonia

Chiar dacă au petrecut doar câteva zile acolo, oamenilor care au călătorit în Japonia li se face inevitabil dor de această țară. Este uimitor, știu, dar unicitatea țării, liniștea, curățenia, oamenii și stilul lor de viață devin amintiri foarte speciale.

Ce-ți lipsește din Japonia când ajungi acasă și când mai vezi imagini din această țară? Iată câteva lucruri la care mă gândesc cu drag și care știu că mă vor determina să revizitez cu siguranță acest loc!

1. Japonezii și excelența serviciului pentru clienți
Da, de japonezi îmi este cel mai dor. De stilul lor de viață diferit și atitudinea lor călduroasă, când te salută cu “Arigatou gozaimasu”. De modul uimitor în care se poartă cu tine și între ei. Te servesc cu plecăciuni ample, foarte respectuos, se înclină când ți se adresează. La gară, spre exemplu, dacă vrei să cumperi un bilet, când ajungi la ghișeu angajatul se ridică, face o plecăciune în fața ta, se așază apoi pe scaun și abia atunci te întreabă ce bilet dorești. La fel este la magazine sau oriunde mergi! Excelența serviciului pentru clienți este recunoscută la nivel global. Calitatea atenției este atribuită respectului și bunătății atât de adânc înrădăcinate în cultura japoneză.

2. Mâncarea
Este o experiență absolut uluitoare. Mâncarea japoneză excelează pur și simplu și poți spune, după ce-ai încercat-o, că nu se compară cu nimic din ce-ai mâncat până în acel moment. Nu degeaba Japonia are cele mai multe restaurante cu stele Michelin. În plus, mâncarea lor este sănătoasă și gătită cu atenție până în cele mai mici detalii. De aceea, de la restaurate, până la cea cumpărată de la supermarket sau de la magazinele deschise 7 zile din 7, mâncarea este foarte, foarte bună! Da, și la non-stop au mâncare caldă care este foarte bună! În plus, este și ieftină.

3. Apă gratuită sau ceai verde și prosoape umede în restaurante
Când intri într-un restaurant, un pahar de apă sau ceai verde gratuit va fi întotdeauna adus la masă, cu posibilitatea de vă putea servi ori de câte ori doriți. Prosoapele umede, reci sau calde, sunt oferite înainte de servirea mesei. Ele sunt folosite pentru a-ți curăța mâinile înainte de a mânca și au fost mult timp considerate un obicei tradițional în Japonia.

4. Vending machines
Automatele de vânzări din Japonia pot fi găsite literalmente peste tot. În mod normal, au diferite tipuri de băuturi, atât reci, cât și calde, dar unele au și alte lucruri, cum ar fi banane, țigări, umbrele, pâine conservată.

5. Trenurile
Nu întârzie niciodată, iar stațiile sunt extrem de bine organizate. În Japonia, atât trenurile, cât și metroul au încălzire pentru scaune în timpul iernii, iar pe timpul verii aerul condiționat este la maxim. În trenurile din Japonia nu auzi niciodată zgomot. Oamenii nu vorbesc tare între ei, cu atât mai puțin vorbind la telefonul mobil.

6. Totul este la îndemână
Konbini, magazinele deschise 24 de ore, sunt foarte interesante. În ele poți găsi multe tipuri de băuturi, bento (celebra tăviță cu mâncare japoneză), dulciuri, fructe, lucruri prăjite, cafea, reviste, produse cosmetice și chiar articole de uz casnic. Poți găsi aproape orice. Mai mult, în aceste magazine, poți plăti facturile de apă, electricitate, telefon mobil etc. Există chiar și bancomate, fotocopiatoare și automate pentru a cumpăra bilete pentru evenimente, concerte sau muzee.

7. Dulciurile
Tokyo este paradisul dulciurilor! De la jeleuri de toate culorile și formele, la bomboane cu mii de arome și ajungând la prăjituri și celebrul cheesecake japonez, până la ciocolata care este în Japonia la ea acasă, dulciurile și-au găsit paradisul aici! Dacă ești la regim, n-ai nicio șansă să reziști fără să guști măcar din câteva sortimente. Iar matcha și wasabi te vor încânta! Distracția cea mai mare este că găsești numai ciudățenii. În magazine, te pierzi în oferta mai mult decât generoasă și iei, voit sau din întâmplare, în special pentru că nu înțelegi mai nimic din ce scrie pe ambalaj, multe dulciuri, dar și diverse produse sărate care îți trezesc curiozitatea și nasc noi pasiuni.

8. Sanctuarele și templele
Altarele și templele sunt locuri pe care le găsești cu ușurință în Japonia. Poți descoperi astfel de locuri în complexe rezidențiale sau în zonele publice. Sunt simple, curate și colorate, iar atmosfera lor este magică. Pur și simplu magică!

9. Elevii în uniforme
Grupurile de elevi în uniforme ar putea fi un lucru obișnuit oriunde, dar în Japonia sunt diferite și interesante. Uniformele amintesc de animațiile preferate, cum ar fi Sailor Moon, iar grupurile de copii sunt mereu vesele. Cu siguranță uimesc pentru că, de la vârste foarte mici, călătoresc singuri în mijloacele de transport. Și, ceea ce m-a uimit, și dacă ninge sau plouă, sunt îmbrăcați la fel vara și iarna. Cu fustă sau pantaloni scurți, șosete și pantofi.

10. Toaletele
Da, Japonia are băi sofisticate. Toaletele sunt în mod normal controlate de butoane. Fiecare are o funcție proprie, de la bideu la colorarea vasului sau redarea muzicii. O altă opțiune pe care ajungi s-o iubești: scaunul de toaletă este încălzit! Cei care l-au incercat, ii stiu valoarea. Avem deja în plan să ne luăm așa ceva acasă!

11. Curățenia străzilor
Curățenia în Japonia nu poate fi comparată cu alte țări. Străzile sunt aspirate. Cu aspiratorul. Gunoiul este separat când este aruncat și, pe stradă, nu ai voie să mănânci. Străzile lor nu sunt niciodată murdare și foarte rar vezi recipiente de gunoi, tocmai pentru a impune curățenia.

12. Siguranță și liniște
Japonia este una dintre cele mai sigure 5 țări din lume. Te poți plimba pe străzi cu telefonul în mână și cu portofelul la vedere, fără teamă că ai putea fi furat sau atacat, indiferent de oră.

Sunt convinsă că sunt mult mai multe lucruri de care îți amintești cu drag, în funcție de experiența avută în această țară. Aceste sunt ale mele. Va invit si va recomand sa vizitati Japonia. O sa va placa! Și, vă garantez, nu veți uita niciodată atenția la detalii pe care o întâlnești în Țara Soarelui Răsare!

Fotografii: arhiva personala, Gabriel Barliga si Japon and More

Comentează

Share article:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email