marta usurelu

Nu suntem vesnici

In ciuda intentiilor, ajungem tarziu sau doar in momentele critice sa actionam. Abia cand suntem fortati si intelegem cat de important este sa iti verifici sanatatea incepem sa constientizam ca nu suntem vesnici.

A fost nevoie de multe semnale de alarma ca sa ajung acum sa-mi verific analizele din 6 in 6 luni. De fiecare data in planurile mele erau alte lucruri si niciodata, parca, nu gaseam acele cateva ore ca sa merg, din proprie initiativa, la medic.

Asa este cand n-ai nevoie. Dar exact asa ajungi in situatii extreme si regreti ca n-ai verificat. Intelegi cat este de important sa ai grija de tine si iti dai seama cum, atunci cand esti bolnav, totul se complica, nu doar medical. Orice detaliu se poate transforma intr-o problema.

Cum a fost sa mi se spuna, cu o zi inaintea interventiei chirurgicale, ca n-au grupa mea de sange. Si ca, daca nu aduc 4-5 persoane sa doneze, a doua zi, la ora 7.00, nu intru in sala. Sau sa se tipe la tine, chiar cand intri in sala, cu frici si emotii, pentru ca nu ai adus branula. Trebuie sa vii cu ea! Fara sa ti se spuna! Am aflat cu uimire si multa revolta in suflet cand mai multe asistente si anestezistul au tipat in cor. Iar cand le-am spus ca nu m-a anuntat nimeni, mi-au explicat urland ca toata lumea stie acest lucru. Eu vin de pe alta planeta?

Se prea poate. Dar din acel moment am inceput sa ma numar si eu printre pacientii care cunosc cum merge sistemul. Si am cautat sa fug cat pot de “cei mai buni” doctori si de parerile radicale ale celor care vad lucrurile cu ochelari de cal. Am inceput sa verific diagnosticul si sa cer mai multe pareri si, da, sa aleg si sa merg in strainatate in cazuri grave.

Pune analizele pe lista ta!

Problemele m-au fortat sa fac constant analize si, pentru prima data in ultimii 7 ani, pot sa spun cu incantare ca in decembrie, anul trecut, analizele mele au iesit bune. Toate.

Nu inseamna ca de acum inainte imi voi schimba comportamentul. Din contra. Stiu cat de mult conteaza sa descoperi din timp eventualele probleme. Si cat de mult ajungi sa ai grija ce mananci si cat de mult tragi de tine. Acesta este motivul pentru care sistematic vin si aici, pe blog, si va recomand sa faceti analize. Sa gasiti in progamul vostru timp pentru voi!

Stiu ca ajuta aceste semnale de alarma si ma bucura fiecare mesaj si gand pe care-l primesc de la voi pe acet subiect. O stim cu totii, dar uitam: nu suntem vesnici. Si nici nu raman prea multi langa noi la greu. Asa ca nu mai amana, pune un set de analize pe lista de to do si bifeaza-l cat mai curand. Ca o rezolutie la fel de importanta ca toate cele pe care ti le-ai propus la inceput de an.

Foto © Showface | Dreamstime.com

Comentează

Share article:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email