marta usurelu

Apreciere, recunoastere, respect

inmormantare2

Am urmarit in ultimele zile funeraliile fostului dictator din Singapore. Stiu, are conotatie negativa acest cuvant si te intrebi de ce cineva ar fi interesat de acest subiect. Mai stiu insa ca, in 20 de ani, acest om a reusit sa ridice din nimic un stat si sa-l aduca pe un uimitor loc 3 mondial. Si n-a fost chiar un dictator asa cum este acesta definit in dictionare.

N-am putut sa nu remarc multimea care l-a insotit pe ultimul drum pe Lee Kuan Yew, afectiunea si recunoasterea pe care acest popor o are fata de… dictatorul lor. Privind imaginile incredibile in care mii de oameni au stat in furtuna sa-l omagieze, am exclamat cu voce tare: “Frumos!”.

inmormantare 3

M-am gandit apoi cat de mult m-au emotionat imaginile si cum am reactionat. Nu e nimic frumos in moartea unui om. Dar mi s-a parut remarcabil gestul singaporezilor si al tuturor celor de alte nationalitati care s-au oprit din rutina de zi cu zi si i-au urmarit ultimul drum.

inmormantare6

Am vizitat de patru ori Singapore in ultimii opt ani si am vazut cum se schimba orasul de la un an la altul. Am aflat si cum, dintr-o tara asiatica foarte saraca si fara nicio sansa, a ajuns un hub logistic si o putere mondiala prin viziunea, curajul si incapatanarea unui om care a reusit sa-si impuna viziunea pentru un stat independent si prosper, inclusiv prin metode dictatoriale, asa cum nimeni n-a mai facut-o in istorie.

N-am putut sa nu ma gandesc ca, la noi, recunoasterea si aprecierea vin doar dupa ce omul moare. Cand o personalitate se stinge, incepem sa o apreciem, sa-i vedem valoarea si meritele. Putini sunt cei care sunt apreciati cu adevarat in viata fiind, in special la ei acasa.

Poate ca este momentul sa nu mai cautam mereu nod in papura si sa ne bucuram de realizarile celor din jur. Nu castigam nimic daca hulim si spunem ca nu ne pasa. Aratam doar cat de mici si uraciosi suntem. Desi tot noi, cei mici si uraciosi, ne bucuram de rezutatele muncii lor si le plangem disparitia peste cativa ani.

Stiu ca acest post nu va schimba comportamente, dar cred ca trebuie sa luam atitudine, ca sa putem acoperi corul celor dispusi doar sa comenteze orice, indiferent de subiect. Si simt ca este nevoie sa intelegem, inainte de a ne arata aprecierea si recunostinta, ca este vorba de respect. Respectul fata de cei din jur si fata de munca celor care stiu sa cladeasca o lume mai buna pentru noi si copiii nostri.

Surse foto BBC, CNN si Associated Press

Comentează

Share article:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email