marta usurelu

Buena Vista, buena vida!

deschideretare

Foto: https://www.facebook.com/orquesta.buena.vista.social.clubR/info

Batranetea e frumoasa cand privesti in urma si vezi ce-ai construit. Dar mai ales cand stii ca ai trait la maxim facand ce-ti place! Cu acest gand am plecat de la concertul de adio dat de Orquesta Buena Vista Social Club.

Ii ascult de zece ani si, pe zi ce trece, imi plac si ii inteleg mai mult. Sunt fenomenali acesti muzicieni, acesti instrumentisti, compozitori si dansatori, acesti artisti care stiu sa se bucure de viata, dar mai ales sa ne-o faca pe a noastra mai frumoasa!

Am auzit, inaintea concertului, o gluma a unui spectator care spunea ca are emotii sa nu se intample ceva nefast pe scena. Asta in conditiile in care Omara Portuondo, unul dintre artisti, are 83 de ani. Si m-a intristat parerea unuia care comenta, la o tigara, inainte de concert, si spunea ca cei din Orquesta au imbatranit si nu mai sunt cum erau…

Cu totii imbatranim. Si, cei mai multi nu mai facem nimic atunci. Din pacate, unii parca se straduiesc sa traiasca degeaba. Sa nu faca nimic si doar sa comenteze. Am inteles insa, de multi ani, ca acestia sunt cantitate neglijabila si-ti faci rau daca apleci urechea la ei.

Cei care merita ascultati, admirati si apreciati sunt oamenii care-si traiesc viata cu pasiune si cu bucurie. Cu intensitate si inspiratie pentru ei si pentru cei din jur. La 80 de ani, muzicienii din Orquesta Buena Vista Social Club pleaca in turnee mondiale. Canta si starnesc emotii asa cum putini artisti stiu si pot s-o faca!

poza2

Foto: https://www.facebook.com/orquesta.buena.vista.social.clubR/timeline

Am privit pe nerasuflate un spectacol plin de acorduri uimitoare si emotie, cu artisti care stiu sa te faca sa explodezi in aplauze si sa te ridice de pe scaun! Am privit fara sa clipesc aparitiile Omarei de Cuba, Omarei del Mondo, Donitei Omara Portondo, asa cum frumos a introdus-o echipa, in ovatiile si aplauzele salii, si am plans de emotie vazand cum stie sa-si innebuneasca si, in acelasi timp, sa-si respecte publicul! Regal, regal fara egal! Artisti legendari, muzica si voci pe care nu stii daca le mai vezi!

Mi-a placut concertul. Si mi-a placut ca a fost sala plina si s-a stat pana la sfarsit. Ca s-a strigat si aplaudat pana dupa bis. Am simtit emotia, dragostea pentru muzica si dans, traditia si unicitatea lor. Cuvintele sunt prea putine. Nu se pot ridica la inaltimea vietii si talentului acestor artisti. O viata dedicata muzicii, incununata cu mii de satisfactii.

Am vazut un spectacol omagiu adus celor care au cantat in Buena Vista Social Club si nu mai sunt printre noi. Pentru fiecare membru care nu mai e, trupa a dedicat cate o melodie si a proiectat imagini din cariera celor care au facut parte din Buena Vista Social Club.

Simplu si emotionant. N-am putut sa nu ma gandesc cum au lasat in urma lor, inclusiv in acele cateva serii de imagini, majoritatea alb negru, dragostea lor pentru muzica. Muzica lor, acordurile inegalabile care ne transforma momentele in care le ascultam in clipe magice, sunt menite sa ne infrumuseteze viata!

Am ras si am plans, am admirat si am aplaudat Buena Vista cat am putut, din primul moment cand au urcat pe scena si pana au plecat.

Imi simt viata mai plina si mai armonioasa datorita lor. Si tot datorita lor am inteles cat de important este sa traiesti cu pasiune si ca cel mai important este ce lasi in urma! Si mai ales cum!

Iar pentru tot ce reprezinta, pentru tot ce sunt si fac, nu pot decat sa le multumesc zambind, aplaudand si fredonand, cu gandul la intreaga lor istorie si la fascinanta experienta pe care stiu s-o ofere!

Turneul “Adios!” incheie peste o mie de spectacole, la care au participat 40 de muzicieni de elita, in cei 16 ani de muzica cubaneza semnata de Orquesta Buena Vista Social Club. Cei mai cunoscuti membrii ai orchestrei sunt Ibrahim Ferrer, Ruben Gonzalez, Cachaito Lopez, Compay Segundo, Manuel Galban, Roberto Fonseca si Omara Portuondo!

deschidere

Foto: https://www.facebook.com/orquesta.buena.vista.social.clubR/timeline

Comentează

Share article:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email