marta usurelu

Cele mai performante companii din Romania

Sunt cele mai eficiente companii. Au un profit operational cumulat de peste 1,1 miliarde de euro, cumuleaza o cifra de afaceri de peste 10 miliarde de euro si au creat 6.780 de noi locuri de munca pe parcursul anului 2016.

Iar acestea sunt doar cateva dintre cifrele care ilustreaza forta si impactul in economie ale celor mai performante 50 de companii, conform topului realizat, in fiecare an, de Coface Romania pentru Biz.

Clasamentul se diferentiaza de celelalte topuri si clasamente de companii prin faptul ca urmareste performanta de ansamblu a firmelor analizate, evaluata prin imbinarea criteriilor de ordin cantitativ, calitativ si a comportamentului de plata.

Performanta vine din crestere si din extindere, dar este dublata de eficienta si asigurarea unui echilibru financiar cat mai bun.

Important de remarcat este faptul ca 9 companii s-au aflat constant in Top 50 in ultimii trei ani: Dedeman, Stabilus Romania, C&A Moda Retail, US Food Network, Redoxim, Premium Auto, Microsoft Romania, Atos si Bilka Steel.

Cu o cifra de afaceri cumulata de peste 10,21 miliarde de euro, companiile din top au inregistrat o crestere cu 21% fata de propriile performante realizate in 2015 si cu 59% fata de 2014. Saltul este insa mult mai spectaculos comparativ cu totalul cifrei de afaceri inregistrate de firmele prezente in cele doua editii anterioare: crestere cu 103% fata de 2015 si respectiv cu 120% fata de 2014.

Cele 50 de companii din top au cumulat profituri operationale (EBIT) de 1,11 miliarde de euro pe parcursul exercitiului financiar aferent anului 2016, in crestere cu 40% fata de cifrele din 2015. Prin urmare, dinamica profitului operational inregistrat de companiile din top este superioara comparativ cu cea a cifrei de afaceri, elasticitatea fiind de 1,94 (o crestere cu 1% a CA a generat o crestere cu 1,94% a EBIT).

O tendinta evidenta si in aceasta editie este legata de cresterea calibrului firmelor, atat in segmentul 50-100 de milioane de euro, cat si pe segmentul companiilor cu cifre de afaceri de peste 100 de milioane de euro.

Cele mai multe companii din clasament provin din comertul cu ridicata (12 firme), industria de masini si echipamente (9 firme) si comertul cu amanuntul (8 firme). Principalele domenii cu mai putine reprezentante fata de editia precedenta sunt cel al constructiilor, reprezentat de o singura companie, si cel IT, care a ajuns la doua de la sase companii. Au iesit cu totul din top sectoarele de transporturi si cel de fabricare a produselor textile, a articolelor de imbracaminte si incaltamintei. Analiza detaliata precum si intregul clasament pot fi citite aici.

METODOLOGIE

Studiul a inclus toate companiile romanesti cu capital privat care au depus la Ministerul Finantelor situatiile financiare anuale aferente activitatii din 2016. Pentru intocmirea Top 50 nu au fost considerate bancile si societatile de asigurari.
Primul nivel de selectie a companiilor a constat in aplicarea simultana a patru criterii de filtrare:
Cifra de afaceri pentru anul 2016 peste 1 milion de euro;
– Rezultatul net si rezultatul operational in 2016 sa fie pozitive (profit);
– Absenta datoriilor restante catre bugetul de stat (conform datelor publicate de ANAF pentru 30.06.2017);
– Nivelul datoriilor comerciale restante (catre furnizori) in 2016 sa fie sub 10% din profitul brut.

Companiile care au fost validate in baza primului nivel de selectie au fost verificate pentru respectarea unui model statistic in praguri, avand patru criterii care trebuie respectate simultan:
– Indicele de crestere a cifrei de afaceri 2016/2015 > 10%;
– Rentabilitatea capitalurilor proprii (profit net /capitaluri proprii) > 20%;
– Rata profitului brut raportat la cifra de afaceri > 5%;
– Gradul de indatorare (datorii totale / active totale) < 70%.

Foto © Elnur | Dreamstime.com

Comentează

Share article:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email