marta usurelu

Cum sa ai incredere in tine, in 10 pasi

Cea mai mare problema pe care o vad la prieteni, fie ca sunt antreprenori sau oameni foarte talentati, este lipsa de incredere. Incredere in ei si in puterile lor. “Sunt intr-o perioada dificila”, “Nu am incredere in mine. Ceva ma opreste” sau “Nu sunt genul care sa se laude”, asa incep discutia. Asa pierd in fata unor oameni care sunt “vanzatori” mai buni. Si sincer, e pacat, pentru ca putin exercitiu si constientizarea acestui minus ajuta enorm rezolvarea lui.

De ce nu ai incredere in tine? Ii intreb direct si ii vad surprinsi, cautand raspunsuri. “”Pentru ca cei din jur imi critica ideile constant”, “N-am semnat niciodata un contract important”, “Nu stiu sa negociez si imi dau seama din timpul intalnirii ca pierd!”.

E greu sa ai incredere in tine si sa iei decizii bune cand ai astfel de probleme si, stiu cum e, sa ai curaj sa mergi iar si iar sa te intalnesti cu oameni si sa-ti fie teama. Nu ai pornire si stii ca sansele sa reusesti sunt mici. Dar partea buna este ca totul se invata. Trebuie doar sa vrei. Sa intelegi ca nu este usor, dar sa-ti doresti sa castigi aceasta lupta.

Increderea este o asumare. Decizi intr-o zi ca trebuie sa treci peste problema lipsei de incredere. Ca trebuie sa fii mai bun si incepi sa vezi cum o poti face. Asa a fost in cazul meu. Si a mai fost ceva: disperarea. Trebuia sa reusesc! Altfel, inchideam revista. N-a fost usor, nici nu s-a intamplat intr-o perioada scurta de timp, dar pasii mici si buni pe care ii faci te ajuta enorm sa incepi sa ai incredere in tine. Iata cateva idei si recomandari care sper sa te ajute sa ai incredere in tine:

1. Nu esti singurul om care n-are incredere in el.
Foarte putini oameni au incredere in ei. Si ii ajuta mult modul in care au fost crescuti si educati, dar majoritatea oamenilor nu sunt asa. Mai toti oamenii au frici si emotii si au fost nevoiti sa treaca prin diverse experiente pana au ajuns sa aiba o atitudine fireasca si de incredere in fata situatiilor de zi cu zi.

2. Experienta se castiga!
Este firesc sa nu te poti compara cu cineva care are multa experienta. Cu cineva care pare mereu relaxat si face sa para totul simplu. O sa ajungi si tu acolo, crede-ma, experienta se construieste in fiecare zi. Trebuie sa iti dai seama ca fiecare intalnire, fiecare prezentare te vor ajuta. Asa iti vei explica un gest, un cuvant care conteaza, modul in care trebuie sa pui problema. Nimeni nu se naste invatat.

3. Toata lumea greseste
Nu este sfarsitul lumii daca ai gresit sau ai facut o gafa, intr-o intalnire. Chiar nu este. Mai toata lumea le face. Ideal este sa-ti dai seama si sa nu le repeti. Sa inveti din greseli, sa citesti cat mai mult pe aceasta tema si sa intelegi ca poti merge mai departe.

4. Nu astepta sa te ajute ceilalti
Daca ai noroc, da, se poate sa te ajute cineva in lupta cu castigarea increderii in tine. Dar, de regula, ceilalti iti submineaza mai degraba increderea si nu o fac cu intentie. Te sfatuiesc sa renunti ca sa nu ai un esec. Ca sa te menajeze. Vor sa fii safe sau nu cred ca esti pregatit sa faci fata provocarilor din jur. Si motivele pot continua.

Sa ai incredere in tine este fix treaba ta. Oricat de mult te lauda sau critica cei dragi, in situatii reale vei vedea ca este extrem de important sentimentul ca poti. Ca vrei sa faci. Si ca, indiferent de cat e de greu sau de consecinte, vrei sa vezi cat esti de bun si nu te sperii.

5. Evita oamenii care te demoralizeaza
Unii oameni demotiveaza pur si simplu. Este cosmarul meu: sa ma intalnesc cu oameni, unii care reprezinta si niste superbranduri, si care nu cred in nimic. Sunt pur si simplu blazati si considera ca totul s-a facut si iti taie energia si increderea, fiind exact ca un perete de care doar te lovesti. Nimic din ce vrei sau spui nu-i atinge. Ce faci cand ii intalnesti? Ai doua variante, din experienta mea. Sa treci la o discutie generala in care iti dai seama ce le place si ce vor si sa vii clar pe directia lor. Poate asa ai sansa sa te auda. Sau ii lasi si pleci. Cu multi nu are rost sa pierzi vremea!

6. Ce se poate intampla cel mai rau daca incerci?
Te-ai intrebat? Cand nu ai curaj sa faci ceva, pentru ca nu ai incredere in tine, intreaba-te ce e cel mai rau lucru care se poate intampla? Ce poate fi?
Sa nu iasa. Hai, macar stii ca ai incercat. E mult mai bine decat sa traiesti o viata gandindu-te ca poate, daca incercai, rezultatul ar fi fost altul.
Sa te faci de ras. Stii ceva? Toti, da, toti, ne facem de ras la un moment dat.
Sa pierzi in fata unuia care nu merita. Da, asa e viata, se intampla tuturor si nu o sa se schimbe situatia acum.
Incearca. Se poate, daca incerci, sa ai primul moment puternic de incredere pentru ca ai incercat. Te-ai ambitionat si ai facut un efort sa treci peste neincredere si frica. Ai sa vezi cat de multa energie si ce stare de bine iti da acel moment si cat o sa te ajute pe viitor.

7. Nu fi altcineva, fii tu!
Este o lectie pe care am invatat-o greu. Am incercat si eu sa fac asa cum fac alti:, sa fiu importanta, sa vorbesc intr-un anumit fel, cum o fac unii care mie mi se parea ca au succes. Este gresit. Se vede daca te porti ca si cum ai fi altcineva si oamenii simt asta.
Cand am lasat garda jos si am fost eu, asa cum sunt, cu bune si rele, directa, mereu cu punctul pe i, am castigat mai mult. Nu intotdeauna, sa ne intelegem, dar in cele mai multe cazuri oamenii m-au placut. Nu toti, e imposibil, stim asta, dar, sincer, nu se poate sa te placa toata lumea!

8. Nu fi aspru cu tine
Daca nu poti fi cum ai visat, vezi cum poti fi cel mai bun Tu. Increderea incepe din momentul in care iti dai seama cum esti, cu bune si rele, si vrei sa incepi sa fii mai bun. Sa construiesti. Iti vei da seama de evolutie si vei putea fi mult mai usor impacat cu tine.

9. Cand iei o decizie, ramai cu ea!
Accepta ca ai puncte bune si puncte slabe si identifica-le. De regula, suntem severi cu noi. Pentru punctele bune, intreaba pe cineva apropiat, care e sincer cu tine, cum te vede. Altfel riscam sa avem prea putine plusuri in lista. Continuarea? Incepe sa scapi de punctele cu minus. Iar cand iei decizia sa renunti la ele, ai curajul sa rezisti si sa nu renunti la primul esec. Nu asa se construieste increderea. Din contra, ea vine din greseli si lectii invatate.

10. Iesi din zona de confort
Nu mai face doar ce poti. Te pacalesti facand doar ce stii sau ai invatat. Lucrurile la care esti bun. Doar cand iesi din zona de confort descoperi cine esti. Situatiile dificile te ajuta sa te dezvolti. Nu mai fugi de ele.

Stiu ca 10 pasi nu sunt putini, dar sa lupti sa ai incredere in tine este un proces continuu, unul in care invatam si acumulam permanent. Trebuie sa intelegi ca increderea nu vine la o varsta exacta, dupa care totul apoi merge struna. Si ca in marea de schimbare in care traim, increderea in tine este sentimentul fundamental care te ajuta sa simti ca esti pregatit pentru tot ce vine nou, bun sau mai putin bun. Ea te ajuta sa te simti ca esti ok, chiar daca ai momente in care reactionezi bine, altele in care gandesti mai mult sau altele pe care le eviti, pentru ca increderea acumulata devine pur si simplu modul tau de a fi.

Foto © Ronstik| Dreamstime.com

 

Comentează

Share article:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email