marta usurelu

New Kids of The Code, programul care invata copiii sa gandeasca

Sunt genul de parinte care stie cat de important este pentru copii sa invete prin joaca. N-am avut o strategie complicata cu Nicolas, am incercat sa-l determin sa inteleaga importanta cifrelor si a cititului si, cel mai mult, l-am incurajat sa aiba o parere a lui legata de ce se intampla in jur.

De la a-l intreba ce sa cumparam sau opinia lui despre diverse subiecte, la cum ar trebui sa se intample lucrurile mai mici sau mai mari din viata noastra, am cautat sa-l fac sa inteleaga lumea in care traim si sa-l invat sa se descurce singur. La 12 ani este un copil independent care stie sa circule prin oras si sa se descurce singur in multe situatii.

Majoritatea parintilor sunt extrem de protectori cu copiii, stim cu totii ca lumea de azi este total diferita de cea in care am crescut noi, dar cred ca este extrem de important sa-i invatam pe copii sa gandeasca singuri. Sa-i ajutam sa inteleaga logica lucrurilor si in special puterea gasirii de solutii.

Curs de gandire critica pentru copii

Inca de cand era mic, intre jocurile si activitatile lui am strecurat si cursuri la programele alternative de invatare si am vazut efectul. Scoala la Step by Step a fost pentru el un prilej excelent de invatare si bucurie. Acesta este si motivul pentru care scriu acest post: din acest an, Step by Step lanseaza un curs de gandire critica pentru copii.

New Kids Of The Code

Cursul se numeste New Kids Of The Code, se adresează elevilor de la clasa a treia in sus si le dezvolta gandirea critica necesara pentru formarea sau imbunatatirea unor abilitati de rationare si, mai tarziu, in programare.

Mai mult, pentru gimnaziu, New kids of the code (NKOTC) este un proiect in cadrul caruia se dezvolta un optional integrat in programa scolara prin care copiii invata fizica, matematica sau biologie sub umbrela informaticii.

Noutatea este ca acest curs se adreseaza atat elevilor cat si invatatorilor si profesorilor lor, propunandu-le celor mici un “Ghid de gandire critica”, iar elevilor de gimnaziu un “Curs optional integrat, bazat pe tehnologia informatiei”.

Etapa pilot a NKOTC se va desfasura in scoli din 8 judete si in Bucuresti, dar proiectul poate ajunge si la copii ale caror invatatoare urmeaza cursul de formare asociat. Pe langa scolile inscrise in proiect, orice invatatoare sau scoala care doreste sa acceseze acest curs il poate solicita!

Ceea ce-mi place si trebuie mentionat este ca, in afara de scoli, in proiect sunt si Centrul de Plasament din Orlat (Sibiu), Palatul Copiilor din Tulcea si Oraselul Cunoasterii din Bucuresti.

Ce este gandirea critica

Gandirea critica este logica informala care are finalitate pedagogica, fiind de fapt logica argumentarii. Ea formeaza sau imbunatateste considerabil abilitatile de relationare cum sunt:
capacitatea de a face observatii
capacitatea de a pune intrebari relevante
capacitatea a recunoaste si defini problemele
posibilitatea de a accesa validitatea enunturilor si argumentelor
capacitatea de a lua decizii intelepte si a gasi solutii adecvate
capacitatea de a intelege logica si argumentarea logica.

Despre Step by Step

Centrul pentru Educatie si Dezvoltare Profesionala Step by Step este o asociatie care gestioneaza de 25 de ani alternativa Step by Step din sistemul public de educatie din Romania.

In cifre, Step by Step inseamna 500.000 de absolventi, 40.000 de copii inscrisi si 3.000 de cadre didactice, (aproximativ 700 de clase de scoala si cam tot atatea grupe de gradinita), mii de ore de training pentru profesori, sute de ore de advocacy.

Step by Step a dezvoltat New kids of the code in cadrul initiativei Alt Viitor, finantat de Microsoft Romania.

Foto © Sangoiri| Dreamstime.com

Comentează

Share article:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email