marta usurelu

Esti pregatit sa fii antreprenor?

HP20160527787

Cand pornesti o afacere si incepi sa-ti pui planul in practica, descoperi in fiecare zi cat de putin stii sa fii antreprenor! Nu te pregateste nimeni pentru ce va trebui sa faci. Pentru ca nimeni nu stie sa faca tot. Dar atunci ajungi in momentul in care constientizezi mecanismul si managementul din spatele unei afaceri.

Desi pare usor sa pui o idee in aplicare, doar cand incepi s-o faci iti dai seama cat este de greu. Cat de diferit este drumul de la planul pe care-l ai in minte sau pe ecranul laptopului, pana la punerea lui in practica. Nimic nu este usor, de la productie si pana la lucrul cu oamenii sau discutiile cu furnizorii. Ce sa mai vorbim de momentele de criza, cand nu primesti ce ai comandat sau ai intarzieri in momente de dead-line.

Lupta cu neputinta

Neputinta este sentimentul care te invadeaza. Care te dezarmeaza si simti ca te ucide putin cate putin. Neputinta stie atat de bine sa-ti desfiinteze ideile si spiritul antreprenorial.

Sa vezi ca oamenii pe care-i platesti nu-si doresc sa fie la curent cu ce este nou, ca nu vor sa fie mai buni si ridica din umeri cand apare cel mai mic impas. Sau cand stai in fata unui angajat care a facut o greseala, una care pe tine te costa bani si, uimitor, tot tu trebuie sa ii explici ca a gresit. Ca pierzi bani pentru ca nu si-a facut treaba. Si este dezarmant, din pacate, raspunsul detasat “N-am stiut ca trebuie asa” sau ” Am uitat”.

Nicio problema nu vine singura

De la operational, la cum te prezinti, ca antreprenor trebuie sa anticipezi tot ce-ar putea aparea, trebuie sa ai permanent situatia sub control. Nu este paranoia sau dorinta de a controla tot. Este doar o stare pe care o intelegi dupa ce-ai trecut prin ea. Iar culmea este ca nicio problema nu vine singura. Vin in serie! Ca si cum cineva acolo sus vrea sa verifice cat esti de rezistent si cat poti duce.

Asa se intampla ca, atunci cand totul merge greu si simti ca nu te mai descurci, se mai intampla si alte mici “evenimente” conexe, infime cateodata, dar care acumulate te darama. N-o sa uit cum trebuia odata sa merg la o intalnire. Pe langa toate detaliile si pregatirile necesare pentru prezentarea pe care urma s-o am, in momentul in care am apasat Print pentru listarea prezentarii, s-a blocat imprimanta. Pare ceva normal, se intampla deseori. Dar cand esti in deadline, cand esti one man show, astfel de detalii de scot din ritm. Simti ca totul este impotriva ta. De ce?

Pentru ca, in loc de o mica problema tehnica, pentru tine este inca o piedica in sirul de care trebuie sa treci.
Pentru ca in antreprenoriat n-ai mereu departament de logistica sau tehnic, nici administrator de retea.
Pentru ca, indiferent ce apare, nu suni pe interior la cineva sa rezolve, ci este responsabilitatea ta.

Totul depinde de tine

Asa intelegi ca totul depinde de tine. Si ca nimic nu se poate pe loc, ci se construieste in timp si, chiar cand ai o echipa alaturi, tot la tine se ajunge. Sau, la celalalta extrema, la fel de exagerata ca senzatia pe care-o simti, este senzatia de bine si ca prinzi realmente aripi cand un angajat are initiativa si vine cu propuneri care rezolva o situatie.

Mi s-au intamplat toate. Si bune, si rele. Dar culmea este ca, atunci cand crezi ca ai ajuns la limita, mai vine inca o incercare, una care te duce in momentul in care te opresti, oftezi si spui cu tot ce esti, intr-o suflare: Nu mai pot!

Te lasi prada neputintei? Renunti si te opresti resemnat? Sau strangi din dinti si incepi sa te organizezi, si pe tine, si pe cei din jur, ca sa iesi din impas? Acesta este poate cel mai greu moment in antreprenoriat, iar neputinta este sentimentul pe care l-am urat cel mai mult. Am vazut insa ca “se trateaza” si ca inveti cu infrigurare sa te feresti de ea inconjurandu-te de angajati cat mai buni, de colaboratori seriosi si cumparand in companie echipamente si tehnologie cat mai buna.

Nu exista antreprenor care sa nu fi trecut prin astfel de momente, care sa nu fi simtit ca totul este impotriva sa ori ca nu se poate. Dar puterea si tenacitatea pe care ti-o ofera acele zile groaznice te intaresc si te ajuta sa rezolvi cu o neinchipuita forta urmatoarele situatii. Si te ajuta sa devii si tu unul dintre oamenii care impun performanta in tot ce fac.

Imprimante dedicate antreprenorilor

Am scris despre cum este cand intri in antreprenoriat si lectiile pe care le inveti cand vrei sa-ti pui in pactica ideile la invitatia HP, care a lansat o serie de imprimante dedicate antreprenorilor: HP OfficeJet Pro. Noua gama contine echipamente de imprimare cu cerneala, cu un design compact si original, dedicat companiilor mici şi mijlocii, potrivite pentru grupuri de lucru de 2-5 angajati, care cauta performanta la pret foarte accesibil. Din gama HP OfficeJet Pro se remarca imprimanta HP Office Jet Pro 8730, care poate fi folosita cu cartuse de capacitate mare ce imprima pana la 3.000 de pagini. Ceea ce inseamna un cost pe pagina foarte mic si imprimare rapida, fara problemele pe care le-am intampinat eu inainte de acea prezentare, de exemplu. Pretul unei imprimante HP Office Jet Pro 8730 este in jur de 1.229,99 lei (in functie de oferte si de magazin).

Vizual_OJ_Pro_3

Echipa HP imi cunoaste povestea antreprenoriala si considera, asa cum imi place si mie sa spun, ca provocarile sunt de fapt acele incercari care ne arata cine suntem si ce putem face. Dar mai ales ne determina sa ne inconjuram de oameni profesionisti, dar si de echipamente si tehnologie cat mai buna.

Comentează

Share article:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email