marta usurelu

Indrazneste sa stii ce vrei

dreamstime_s_43298326

Multe companii si-au deschis portile anul acesta si au angajat un mare numar de oameni. Pe unii i-au luat din somaj. Pe altii i-au “furat” din alte organziatii. Si, cu toate ca s-a terminat criza, principala cerinta a managerilor este in continuare eficienta angajatilor.

Asa cum multi angajati se plang ca nu sunt multumiti de jobul lor, foarte greu se gasesc oameni dispusi sa lucreze constiincios pentru bani buni.
Este din ce in ce mai evidenta in ultimii ani disponibilitatea angajatilor de a lucra repetitiv si cu instrumente prestabilite. Daca scoti un om din zona de confort si-l pui sa faca altceva, poti avea surprize neplacute.

Oamenii au incetat sa fie curiosi. Sa vrea sa-si faca bine treaba, sa-si doreasca sa fie mai buni. In loc sa se concentreze pe ce trebuie sa rezolve, ridica din umeri si spun ca nu stiu ce si cum sa faca. Au ajuns sa spuna fara nicio jena ca n-au idei. Ca nu gasesc nicaieri informatiile care le sunt necesare in jobul lor.

“Stiti unde gasesc o lista cu consultanti, manageri sau producatori de servicii X?” Aceasta este prima intrebare pe care o au cand activitatea de zi cu zi ii impinge sa cunoasca domeniul in care lucreaza. Nici nu se gandesc unde ar putea sa caute si cum ar putea gasi informatiile necesare.

Nu vreau sa cad in capcana “noi eram altfel”. Cred ca fiecare generatie are varfurile si mediile ei. Dar stiu ca, atunci cand vrei sa fii remarcat, o faci fiind bun! Daca vrei sa ai un job de la 9 la 5 si sa stai linistit, angajeaza-te la o ruda care isi permite sa te tina. Sau la stat, unde sindicatul te asigura ca vei fi linistit. Dar vei avea un loc asigurat “la privat” daca vei demonstra ca esti om de echipa si ai idei, daca nu te dai inapoi de la treaba. Iar daca vrei sa avansezi, tot mediul privat este trambulina perfecta.

Cei care stiu ce vor sunt niste oameni fericiti. Au aflat ce le place si unde vor sa ajunga. Pe acelasi drum se afla cei care inteleg ca de ei depinde sa aiba o viata mai buna si sa faca ce le place.

Cunosc multi oameni care stiu ce vor si au crescut in cariera. Daca nu in compania unde au inceput, in alta, fiind mereu “furati” si avansati. Este insa vital sa-ti faci treaba bine. Sa te dezvolti si sa investesti in tine. Sa nu te multumesti cu “merge si asa”. Dar, mai ales, sa nu astepti sa se intample lucrurile de la sine. Sau sa-ti faci treaba prost si sa ai pretentii de prime si avansari.

Asteptand sa treaca ziua, facand cu inversunare nimic, viata ta nu va fi nici mai buna si nici mai frumoasa. Si, chiar daca vei gasi pe cine sa dai vina, tot nu se va schimba ceva.

Doar de tine depinde sa-ti fie bine. Indrazneste sa te gandesti ce vrei. Indrazneste sa vrei. Acum! Fiecare zi este importanta si, indiferent cata intelepciune iti aduce in timp varsta, nu vei putea recupera anii pierduti si nici nu te vei mai putea elibera de blazarea pe care ai lasat-o, de multe ori deliberat, sa te inconjoare.

Foto © Mayusx1 | Dreamstime.com

Comentează

Share article:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email