marta usurelu

Nu greșești dacă vrei a doua opinie

De ce nu-ți faci analize? Pentru că n-ai nimic sau pentru că n-ai timp? Pentru că ți-e frică de injecții și nu vrei să-ți ia sânge? Pentru că nu ți se întâmplă ție să te îmbolnăvești? Sau pentru că totul este o campanie și nu vrei să faci parte din această inițiativă?

Am auzit toate aceste scuze și toate, din punctul meu de vedere, sunt motive greșite. Niște banale analize pot fi de multe ori salvatoare. Mie așa mi s-a întâmplat. Și nimic nu este mai bine decât să descoperi o afecțiune într-o fază incipientă. Sau să-ți asiguri liniștea că ești bine!

Revin la acest subiect pentru că am văzut raportul Institutului Național de Diagnostic, care arată că unul din zece pacienți primește un diagnostic greșit. Sincer, mi se pare optimist. O altă informație care mi-a atras atenția este că unul din șase pacienți se teme că ar putea primi un diagnostic incorect sau un plan de tratament ineficient, din cauza nivelului scăzut al încrederii oamenilor în sistemul public de sănătate.

Aici este de fapt problema. Istoricul, tot ce am auzit de la apropiați, tot ce s-a mai scris despre sistemul medical și, bineînțeles, faptul că și medicii sunt oameni și pot greși. În plus, pacientul român este ca un habotnic. Dacă i-a spus medicul că e bolnav, moare cu diagnosticul în mână! Pentru că psihicul, o știm cu toții, lucrează mai puternic decât orice altceva! Și pentru că nu suntem obișnuiți să mai întrebăm un medic. Să verificăm diagnosticul.

Recomandarea mea a fost și este să verifici analizele. Repetă-le.
Caută apoi să vezi ce diagnostic are pentru tine un alt medic.
Nu rămâne blocat într-o părere și într-un set de analize.

Mai mult, există clinici specializate în second opinion care implică repetarea setului de analize sau poți să alegi un alt medic pentru interpretarea rezultatelor obținute în urma investigațiilor medicale.

Repetarea analizelor sau discuția cu un alt medic le aduce pacienților numeroase beneficii, printre care: confirmarea 100% a diagnosticului, alegerea celui mai bun tratament care există în concordanță cu rezultatele analizelor și cu istoricul său medical, identificarea opțiunilor și aflarea tuturor implicațiilor schemei de tratament alese.

Foto © Wavebreakmedia Ltd | Dreamstime.com

Comentează

Share article:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email