marta usurelu

Stii sa spui cine esti?

dreamstime_s_48396670

M-am intalnit, in urma cu ceva ani, cu un director de la o banca. A intarziat cateva minute la intalnire si eram deja impreuna cu omul de la comunicare in biroul sau. A intrat zgomotos si, fara sa salute, ne-a intrebat pe un ton plin de importanta: “Bai, ce vreti sa-mi vindeti?”.

L-am salutat accentuat: “Buna ziua! Putem sa ne domnim dupa ce facem cunostinta, dar nu pot sa vand nimic daca nu-mi spuneti ceva de valoare!”.

S-a facut liniste. Procesam cu totii intrarea lui si raspunsul meu spontan. Am continuat cat de calm am putut: “Jurnalistii pot creiona profile, pot vinde idei, dar nu pot determina pe nimeni sa iubeasca o banca”. A zambit si, din acel moment, am pornit discutia pe picior de egalitate.

Nu mai eram cineva cu care se intalnea pentru inca un proiect. Eram un interlocutor care i-a atras atentia, ba l-a facut si sa zambeasca. Am avut noroc. Este unul dintre managerii care gandesc si percep aluziile!

Stia cu cine se vede si a incercat sa se impuna. Am fost pe faza. Se intampla si sa nu fii – asa e viata. I-am spus scurt, foarte scurt, ce pot face eu si ce astept de la el.

N-a fost o prezentare ca la carte. Dar a fost un start bun si amandoi am punctat, din primul minut, ce vrem.

Este o arta sa stii sa te prezinti si sa te “vinzi”. Unii o fac excelent, reusind sa se vanda mai bine decat sunt in realitate. Dar, asa cum se intampla, adevarul iese intotdeauna la iveala!

Scriu acest post pentru ca foarte multi oamenii imi spun ca ei si compania lor sunt pregatiti si asteapta sa fie descoperiti. Au oferte bune si mai trebuie doar sa-I gaseasca partenerii de business. Ii vad cum reactioneaza surprinsi cand le spun ca nu vine nimeni sa-i caute. Ca trebuie sa inteleaga ca este treaba lor sa mearga si sa se prezinte.

Aici intervine marea provocare: poti sa spui in 2 minute cine esti? Esenta a ceea ce esti si ce faci? Ceva convingator, scurt si la obiect? Te provoc! Scoate o foaie de hartie. Sau inregistreaza-te video. Spune cine esti!

Nu, nu este un pitch! Toata viata este un pitch! De aceea este esential sa stii sa spui cine esti in 2 minute. Nu-mi spune functia, varsta sau orasul unde stai. Spune cine esti si la ce te pricepi cel mai bine.

Totul incepe de la tine. Daca nu stii sa te prezinti, trebuie sa inveti s-o faci. Si daca stai si te gandesti putin, vei intelege cat este de important.

Asa se gasesc oamenii de valoare. Oamenii care pot sa-si puna ideile in practica. Acesti oameni sunt cei care isi fac treaba si nu ies in evidenta. Ei nu au de cele mai multe ori pe cineva care sa-i promoveze, dar stiu, cand prind ocazia, sa spuna acele cateva propozitii esentiale.

Tu stii care sunt ale tale? Spune-mi, cine esti si ce stii sa faci cel mai bine?

Foto © Cacaroot | Dreamstime.com

Comentează

Share article:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email