marta usurelu

Teama de inceputuri

dreamstime_s_36278617

“Nu astepta conditiile perfecte ca sa incepi ceva. Inceputul este cel care face conditiile perfecte”, spune un citat care-mi place si care pentru multi suna motivational.

Mie mi se pare simplu. Simplu si real. Nu stiu pe nimeni care traieste ca-n carti. Cu viata planificata si totul trasat, fara devieri de la planul initial sau fara momente de criza.

Desi ne pregatim toata viata si planuim ce vom face, ne gasim mereu fata in fata cu noile inceputuri. Eu mi-am dorit, cand eram mica, sa ajung profesoara de istorie, ca domana din gimnaziu care m-a fascinat. Dar, in liceu, am descoperit filosofia si am ajuns profesor de filosofie!

Dupa nici un an, cand am intrat pentru prima data intr-o redactie de stiri, am simtit ca jurnalismul este cea mai potrivita meserie pentru mine. Un nou inceput era inaintea mea si-mi cerea sa aleg. N-am privit in urma! Am lucrat cu pasiune si drag, cu indrazneala si entuziasm zi de zi si inca sunt de parere ca nicio alta meserie nu este mai frumoasa!

In 2009 am aflat ca revista la care lucram se va inchide. Am luat o decizie pe moment, chiar in primele minute in care am aflat ca fondatorul vrea s-o inchida. N-a fost nimic calculat. Nu am avut cand. Nu era nici macar un moment prielnic. Din contra, a fost cel mai prost moment care a existat vreodata pentru presa tiparita. Nu aveam o strategie si nici nu stiam ce fac. Dar asa am devenit antreprenor si de atunci invat in fiecare zi ce inseamna antreprenoriatul.

Au fost momente bune si multe grele. Am avut zile cu noroc sau cu mai putina sansa. Dar, desi am ajuns antreprenor de nevoie, am stiut mereu ca n-am renuntat la ce-mi place!

Am inceput atunci un alt capitol din viata. Unul frumos, desi nu este unul cu multe satisfactii cand faci jurnalism intr-o piata in care oamenii nu mai stiu ce este aceasta meserie.

Nici cand faci o revista luptand in fiecare zi cu distributia, productia, promovarea sau finantarea. Dar rezultatele sunt cele care imi dau curaj si, atunci cand am vazut ca pot sa construiesc o redactie si un nume care poate impune propriile conditii pe piata, am stiut ca am reusit sa fac ceva ce nici n-am visat ca se poate.

Sunt din nou in momentul in care cred ca am cea mai frumoasa profesie. Si am inteles ca nimeni nu stie ce va aduce viitorul. Ca viata te pune mereu in fata noilor inceputuri dar, am invatat ca pierzi mai mult cand renunti, decat atunci cand te arunci in valuri si inoti.

Depinde doar de tine sa ajungi la mal. Iar marea surpriza, cand ajungi pe uscat si-ti tragi sufletul, este ca, pornind sa faci ce era necesar, realizezi proiecte pe care le credeai imposibile. Intelegi atunci inca o data ca meritul pentru ceea ce ai reusit, pe langa efortul si pasiunea ta, vine din faptul ca ai imbratisat noile inceputuri.

Am scris despre inceputuri la invitatia BRD Groupe Societe Generale cu ocazia lansarii campaniei de imagine #Incepe.

Foto © Alain Lacroix | Dreamstime.com

Comentează

Share article:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email