marta usurelu

Unde te vezi peste 5 ani?

5years

Imi amintesc discutiile si numeroasele previziuni pe seama crizei. “La noi nu vine!” apreciau cei mai multi analisti. Sau “Daca vine, nu va fi ca in America!”.

Au aparut apoi economistii care prevesteau sase si opt ani de criza si, de mai bine de un an, se vorbeste de o a doua recesiune.

Cu pierderi economice totale estimate la 7.000 de miliarde de dolari in intreaga lume, criza a avut in 2010 apogeul in Romania.

Cele mai afectate au fost IMM-urile. La rândul lor, marile companii au fost lovite din cauza scaderii drastice a consumului.

Separat de criza internationala, Romania a fost lovita de o criza sistemica nationala. Aparatul administrativ si bugetar supradimensionat a agravat situatia.

Si, desi economistii anunta ca am revenit pe crestere, stiu putini oameni care indraznesc sa se gandeasca la ce vor face in cinci ani.

Am fost nevoiti in acest cincinal de criza sa invatam sa ne luptam zi de zi pentru ce avem. Si am pierdut curajul de a mai vorbi despre ce vom face in viitor.

Celebra intrebare a oamenilor de HR, “Unde te vezi in 5 ani?” nu prea mai primeste azi un raspuns. Nici macar nu mai este adresata la interviuri.

Am renuntat la planurile pe termen lung si am devenit adeptii alegerilor pragmatice si prudente.

Am inteles ca trebuie sa facem fata acestei crize cat putem mai bine si ca, in momentul in care vom simti ca am trecut de aceasta perioada, speram ca vom fi invatat cat mai mult.

Sursa foto: Flickr

1 comentariu

  1. Costin says:

    Adeptii alegerilor pragmatice si prudente, ori a deciziilor cu risc mare. Extreme, gen. 🙂

Comentează

Share article:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email