marta usurelu

Vacantele imposibile

dreamstime_s_29902058

In urma cu zece ani am primit in luna septembrie o invitatie de la Coca-Cola pentru o deplasare, in februarie, la Atlanta. Mi s-a parut ca au trimis invitatia cu mult, foarte mult timp inainte. Imi amintesc ca am gandit: “o sa vad, mai aproape, in functie de ce va fi, ce se se va mai intampla pana atunci, daca o sa merg sau nu”. Intrebarea organizatorilor era simpla: “Aveti programat altceva in aceea perioada?” Clar, raspunsul meu era “Nu”. Dar, la fel de mare era uimirea ca vorbim acum despre un eveniment care va avea loc peste 6 luni. Atunci am notat pentru prima data in agenda un eveniment la acea distanta de timp.

Cum nu s-a intamplat nimic din marele nepravazut la care m-am gandit initial, in februarie am plecat in Atlanta. Acela a fost momentul in care am constientizat ca pot programa intalniri si pentru perioade lungi, nu doar pentru luna in care suntem. A fost declicul! Si am inceput sa vad cu alti ochi progamul multora dintre colaboratorii mei care aveau agenda stabilita pe multe luni inainte, si ca planificarea pe perioade lungi de timp este ceva firesc.

Am descoperit din mers cum trebuie sa te organizezi cand ai un program plin. Si am invatat ca de mine depinde ce fac. Stiu, sunt si multe necunoscute, dar viata are multe lectii daca privesti experientele ca pe o modalitate de a reusi sa controlezi mai bine o situatie.

Scriu acest post in urma unui comentariu pe care l-am primit pe Facebook legat de faptul ca mi-am stabilit deja vacanta de iarna. Stiu, pentru multi poate parea exagerat. Dar firesc si la momentul oportun pentru toti ceilalti care stiu ca un bilet de avion sau cazarea la un hotel bun, rezervate acum pentru decembrie, sunt la un cu totul alt pret decat va fi in septembrie, cand deja cele mai bune locuri nu vor mai fi disponibile sau vor fi imposibil de scumpe.

O vacanta de Revelion luata in martie costa cat o saptamana un hotel de 5 stele de la noi, la munte… Este nevoie doar de planificare si de decizia de a face rezervarea acum. Unele bilete se pot anula fara a pierde banii. Evident, altele nu se mai pot recupera, dar stii de la inceput aceasta informatie. Celor care spun ca este riscant pot sa le spun, din experienta mea din ultimii sapte ani in care mi-am luat vacantele cu mult timp inainte, ca o singura data am anulat o plecare.

Posibilitatea de a avea o vacanta ca-n vise la un pret excelent, pe care pot s-o platesc treptat, avionul, apoi cazarea, din martie pentru decembrie, este atragatoare pentru mine si ma indeamna sa planific totul din timp. Dar cel mai mare castig este gandul frumos pe care-l am mereu in minte. Stiu ce plaja ma asteapta! In ce oras senzational merg! Si deja ma simt cu un picior acolo.

Decat sa ma gandesc ca e urat pe una dintre cele mai frumoase plaje din lume sau ca n-o sa am bani niciodata, ori sa-i invidiez pe cei care merg acolo unde as vrea si eu, asa cum recunosc – am facut-o, am inteles ca, daca vreau ceva, trebuie sa actionez. Si ca, daca vreau sa ajung unde mi-ar placea, pot, cu conditia sa-mi planific vacanta din timp.

Conteaza mult sa stii ca pleci unde vrei. Ai energie, zambesti mai mult si te bucuri de prezent, stiind ca de Paste sau de Revelion nu o sa dai din umeri spunand “M-am trezit prea tarziu”, “S-au ocupat locurile” si ramanand sa cheltui mai multi bani stand acasa decat ai fi cheltuit daca plecai intr-un adevarat paradis.

Foto © Sergeychernov | Dreamstime.com

Comentează

Share article:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email